Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Από το Zougla.gr
Ολοένα και περισσότερες υποθέσεις που αφορούν στα έργα και τις ημέρες των τριών επίορκων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας ξεπηδούν μετά τη σύλληψή τους, εν αναμονή της απολογίας τους στον ανακριτή της Λευκάδας.

Πρόκειται για τη σπείρα τριών υπαλλήλων, εκ των οποίων ο ένας απολάμβανε τη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης με έδρα την Πάτρα.

Όλοι οδηγήθηκαν την Κυριακή στον εισαγγελέα και είναι υπό κράτηση. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι παθητική δωροδοκία, εκβίαση εις βάρος 57χρονου επιχειρηματία, απιστία περί την υπηρεσία κ.ά.. Οι συλληφθέντες είναι οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστος Βελέντζας και Παναγιώτης Κανελλής καθώς και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος Νικόλαος Μπρίνιας.

Οι εκβιασμοί...



Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμορία απαιτούσε 15.000 ευρώ από έμπορο αγροτικών προϊόντων της Λευκάδας για την «τακτοποίηση» των φορολογικών εκκρεμοτήτων του. 

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι δύο υπάλληλοι είχαν προσεγγίσει εδώ και καιρό τον 57χρονο καταγγέλλοντα και φέρονται ότι είχαν απαιτήσει να τους παραδώσει τα 15.000 ευρώ για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του με την εφορία. Εκείνος αρχικά φάνηκε διστακτικός λόγω του υψηλού χρηματικού ποσού, όμως στη συνέχεια οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι μέρος των χρημάτων έπρεπε να το παραδώσουν και στον προϊστάμενό τους.

Ο έμπορος των αγροτικών προϊόντων δεν έμεινε, ωστόσο, με δεμένα τα χέρια. Έσπευσε στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκάδας και κατήγγειλε το περιστατικό.

Πώς στήθηκε η επιχείρηση σύλληψης

Ο Χρ. Βελέντζας και ο Παν. Κανελλής εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας σε καφετέρια του νησιού, έπειτα από καθορισμένο ραντεβού με τον 57χρονο επιχειρηματία. Στην κατοχή τους βρέθηκε φάκελος με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό που τους είχε παραδώσει λίγη ώρα πριν ο 57χρονος.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής με πλήρη μυστικότητα συνελήφθη και ο περιφερειακός διοικητής του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδος Νικόλαος Μπρίνιας. 

Η σύλληψή του έγινε έπειτα από την ομολογία των δύο υπαλλήλων προς τον 57χρονο έμπορο ότι απαιτούσαν ένα τόσο υψηλό χρηματικό ποσό όχι αποκλειστικά για δικό τους λογαριασμό, αλλά επειδή μέρος των χρημάτων θα το παρέδιδαν και στον προϊστάμενό τους. Η συγκεκριμένη ομολογία μένει να επιβεβαιωθεί από τις δικαστικές Αρχές που χειρίζονται την υπόθεση, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι να θέλησαν να εμπλέξουν με αυτόν τον τρόπο τον προϊστάμενο, χωρίς ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε γνώση, για να δικαιολογήσουν το υψηλό χρηματικό ποσό που απαίτησαν.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα σπίτια των υπαλλήλων και εντόπισαν στο πρώτο 19.360 ευρώ και στο δεύτερο 10.000 ευρώ σε μετρητά και 1.920 δολάρια. Παράλληλα, έγινε έρευνα και στο σπίτι του περιφερειακού διευθυντή του ΣΔΟΕ, όπου εντοπίστηκε σε ρευστό το χρηματικό ποσό των 46.950 ευρώ.

Ποιοι ήταν οι τρεις επίορκοι υπάλληλοι

Σύμφωνα με το pelop.gr, ο Νίκος Μπρίνιας, ο οποίος είναι 58 ετών και κατάγεται από την Πάτρα, ανέλαβε χρέη διευθυντού του ΣΔΟΕ πριν από εννέα μήνες, μετά την παραίτηση του πρώην διευθυντού της υπηρεσίας Γιώργου Μαλακού. Είναι τελωνειακός και απασχολείται στην υπηρεσία περίπου 30 χρόνια. Η σύζυγός του είναι εκπαιδευτικός και μαζί με την οικογένειά του μένει μόνιμα στην Πάτρα.

Προ μηνών ο Νίκος Μπρίνιας φαίνεται ότι είχε ζητήσει από την κεντρική διοίκηση επίσπευση των διαδικασιών ορισμού νέου διευθυντή στο ΣΔΟΕ. Βάσει νόμου, στη συγκεκριμένη θέση ορίζεται εφοριακός και όχι τελωνειακός.

Σε ό,τι αφορά τον Π. Κανελλή, υπηρετούσε επί πολλά χρόνια στη ΔΟΥ Καλαβρύτων, αργότερα μετατέθηκε στην Α' ΔΟΥ Πατρών και κατόπιν στο ΣΔΟΕ Πατρών. Ο Χρ. Βελέντζας ξεκίνησε στο ΣΔΟΕ, αργότερα για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε στην Α` ΔΟΥ Πατρών και το 2005 επέστρεψε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.