Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ...

ενόψει συνεδρίου;
Του Θεόδωρου Παγκράτη
Τα τελευταία 3 χρόνια βιώνουμε την χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της χώρα μας. Τα αποτελέσματα της κρίσης αυτής είναι τραγικά. Οι ρυθμοί μείωσης του Α.Ε.Π. είναι πρωτοφανείς, ως αποτέλεσμα κυρίως της εκμηδενισμένης οικονομικής δραστηριότητας. Η καταγεγραμμένη ανεργία προσεγγίζει το 30%. Ενώ σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αδυνατώντας ακόμα και να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους. Ο κοινωνικός ιστός της χώρας μας έχει πλέον διαλυθεί.
Τα αίτια της κρίσης αυτής θα μπορούσε ο καθένας μας να...

... τα προσεγγίζει από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Όλοι μας, όμως, θα συμφωνήσουμε ότι το πολιτικό σύστημα αποτελεί το κύριο αίτιο που οδήγησε τη χώρα μας στην κατάσταση αυτή. Και αυτό γιατί τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του αποτέλεσαν και δυστυχώς συνεχίζουν να αποτελούν, η ιδιοτέλεια, η διαφθορά, η κοινωνική αδικία, η πλάνη, οι πελατειακές σχέσεις, η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και  η ανικανότητα φυσικά η αναποτελεσματικότητα.
Την κύρια ευθύνη της διαμόρφωσης της φυσιογνωμίας του υφισταμένου πολιτικού συστήματος αναμφισβήτητα είχαν, διαχρονικά, οι πολιτικοί σχηματισμοί που διακυβέρνησαν τη χώρα μας. Όμως, ακόμη και τα μικρότερα πολιτικά κόμματα και κυρίως τα κόμματα της αριστεράς, δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Εμποτισμένα στο λαϊκισμό και στην άρνηση δε βοήθησαν στη βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος.
Έτσι, φθάσαμε στην σημερινή εποχή να έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό μας σύστημα με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των όποιων υγιών δυνάμεων. Για πρώτη φορά εκπροσωπείται η Ελληνική Βουλή από φασιστικών καταβολών, εθνικιστικού χαρακτήρα, «πολιτικό» σχηματισμό, αρκετά ενισχυμένο, το οποίο δε διστάζει να προβεί, μέσω των στελεχών του, ακόμη σε ακραίες ενέργειες. Επίσης, για πρώτη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ένα σύμπλεγμα αριστερών δυνάμεων, το οποίο όμως διαφαίνεται, δεν έχει κατανοήσει το ρόλο του και συνεχίζει την πορεία του βασιζόμενο στον λαϊκισμό και στην πλάνη, χωρίς να προτείνει ουσιαστικές λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα που όσο ποτέ άλλοτε ταλανίζουν σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς που άφησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σαφώς έχει αλλάξει φυσιογνωμία και το οποίο πρέπει να καλυφθεί.
Το κενό αυτό, λοιπόν, πρέπει να καλυφθεί καθόσον η κεντροαριστερά αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ισότητα των ευκαιριών, την ανάπτυξη και τη πρόοδο. Είναι, πλέον, προφανές ότι  η κάλυψη του κενού που έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ, στα μάτια της ίδιας της κοινωνίας, μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Είτε με τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, είτε με την ολοκληρωτική μετάλλαξη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
Εν όψει του προγραμματισμένου συνεδρίου που έχει προγραμματίσει το ΠΑΣΟΚ στο τέλος του μήνα,  του δίνεται μια τελευταία, ίσως, ευκαιρία να δείξει στο κοινωνικό σύνολο πως μπορεί το ίδιο, με τη μετεξέλιξή του, να αποτελέσει εκ νέου, το γνήσιο εκφραστή της κεντροαριστεράς. Είναι, επίσης, προφανές, πως στη προσπάθεια αυτή δεν έχουν θέση τα άτομα που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση  την ίδια την κοινωνία στην καταστροφή. Η  εξιλέωσή τους  μπορεί να επέλθει μόνο με ένα τρόπο. Με την παύση της ενασχόλησής τους με τα κοινά και τη στήριξη μιας νέας γενιάς ατόμων, τα οποία με χαρακτηριστικά ανιδιοτελούς προσφοράς, αποτελεσματικότητας και υψηλού αισθήματος ευθύνης, θα αναλάβουν, επιτέλους, την ευθύνη αυτού του πολιτικού χώρου. Μια γενιά που το ΠΑΣΟΚ αγνόησε, επί μακρόν, παρόλα τα αυξημένα προσόντα της. Μια γενιά που θυσιάστηκε στο βωμό των ιδιοτελών συμφερόντων, των μηχανισμών και των πολιτικών φιλοδοξιών της γενιάς του πολυτεχνείου, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Ας δοθεί η ευκαιρία σ’ αυτή τη γενιά να αναλάβει, η ίδια, τις τύχες της και να σηκώσει η ίδια το βαρύ φορτίο της ανασυγκρότησης της χώρας. Ας δοθεί, επιτέλους, η ευκαιρία στη νέα αυτή γενιά να αναζητήσει διέξοδο στα προβλήματα που η ίδια βιώνει όσο κανείς άλλος.    
Είναι βέβαιο πως οι υπάρχουσες κατακερματισμένες δυνάμεις της κεντροαριστεράς μπορούν να βρουν κοινή πορεία,  με γνώμονα  μια νέα γενιά ικανών στελεχών. Επομένως, η συμμετοχή στην ανάδειξη και στήριξη των νέων αυτών στελεχών αποτελεί ευθύνη όλων μας. Η αδιαφορία, η περιχαράκωση και η αντίδραση, με την ενίσχυση ακραίων πολιτικών δυνάμεων, δεν αποτελούν επιλογές αντιμετώπισης του αδιεξόδου που βιώνουμε όλοι. Αντίθετα, ενισχύουν εκείνα τα φαινόμενα που μας οδήγησαν στο καταστροφικό σήμερα.
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έχει την τελευταία του ευκαιρία ενόψει συνεδρίου και επιλογής των προσώπων που θα το εκφράσουν, να αλλάξει ριζικά και να αποτελέσει εκ νέου παράγοντα κοινωνικής σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. Και αν χάσει την ευκαιρία αυτή με τις γνώριμες τακτικές του παρελθόντος, τότε απλά δεν έχει λόγο ύπαρξης. 

Θεόδωρος Παγκράτης
Οικονομολόγος, MSc
Γενικός Γραμματέας του 16ου Περιφερειακού Τμήματος

Ιονίων Νήσων και μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του
Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.                           WebRep