Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...

στο Δημόσιο! 

Στον αέρα η διαθεσιμότητα και τα λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς
- Όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης που πρέπει να κλείσουν για να δοθεί η δόση του Μαρτίου
- Στον αέρα 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι που βρέθηκαν να περισσεύουν στα υπουργεία
- Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λίστα με οργανισμούς που κλείνουν στο Δημόσιο
- Η αποτυχία της διαθεσιμότητας ξαναφέρνει στο προσκήνιο σενάρια όπως η εφεδρεία

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία δικαιώνεται προσωρινά μία δημόσια υπάλληλος που είχε προσφύγει κατά του καθεστώτος της διαθεσιμότητας, αλλά και η γενικότερη κωλυσιεργία του θεσμού, έχει προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, που βλέπει πλέον πως οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Με δεδομένη τις απαιτήσεις του Μνημονίου που αναφέρει πως το 2013 θα είναι ...

...25.000 δημόσιοι υπάλληλοι λιγότεροι και μάλιστα οι μισοί το πρώτο εξάμηνο και τουλάχιστον 150.000 λιγότεροι έως το 2015, οι απολύσεις δείχνουν μονόδρομος για την κυβέρνηση.

Σε αυτό όμως υπάρχει και η σθεναρή αντίσταση του αρμόδιου υπουργού, κ. Μανιτάκη και κατά συνέπεια της ΔΗΜΑΡ, η οποία άλλωστε τον στηρίζει και έτσι η κυβέρνηση μπορεί να ξαναβάλει στο τραπέζι ήδη αποτυχημένες συνταγές, όπως η εφεδρεία.

Στον πονοκέφαλο για τις μνημονιακές απαιτήσεις έρχεται να προστεθεί και η δόση του Μαρτίου, που αυτή τη φορά για να δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ η κυβέρνηση πλέον πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα όλα εκείνα που έχουν ήδη ψηφιστεί και απορρέουν από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Πρώτη προτεραιότητα είναι φυσικά οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με το Μνημόνιο μέσα στο 2013 πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι, κάτι που όπως φάνηκε και παραπάνω φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια για τις στελεχώσεις των υπουργείων έτσι ώστε να εντοπιστούν και οι θέσεις που δεν είναι απαραίτητες.

Βασική προτεραιότητα είναι φυσικά και το "κούρεμα" των δημόσιων φορέων αλλά και των υπηρεσιών στα υπουργεία και των ΔΕΚΟ, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως ότι περικοπεί από πίσω κρύβονται θέσεις εργαζομένων που είτε θα προωθηθούν στη διαθεσιμότητα είτε στις λεγόμενες υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Αυτό ακριβώς σημαίνει με απλά λόγια απολύσεις στο Δημόσιο.

Ήδη με βάση τα νέα οργανογράμματα προκύπτουν σε τέσσερα υπουργεία επιπλέον 3.500 υπάλληλοι. Πολλοί δύσκολα οι υπάλληλοι αυτοί θα βρουν μια άλλη θέση στο Δημόσιο καθώς θα προκύψουν και άλλες κενές θέσεις με την αναδιάρθρωση που θα έρθει στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ενώ ξεχωριστή διαδικασία προβλέπεται για τα πολυδαίδαλα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας. 

Νewsit.gr