Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ....


Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι φαρμακευτικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις αποστολές , λόγω κρίσης.
   
Σύμφωνα με τον Guardian, εκατοντάδες τύποι φαρμάκων σημειώνουν χαμηλό ρυθμό ανεφοδιασμού και η κατάσταση χειροτερεύει. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα...

... με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες κατηγορεί για ανάσχεση των προμηθειών προς τη χώρα, εξαιτίας των χαμηλών τιμών, αναφέρει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι  η κατάσταση επηρεάζει περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα c και την υπέρταση, αντιβιοτικών, φαρμάκων για τη χοληστερίνη και άλλα.

Η λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στη φαρμακευτική βιομηχανία όπως η Pfizer, η Roche, η Sanofi, η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca. Οι Pfizer, Roche και Sanofi απάντησαν πως μόνο μερικά προϊόντα είχαν παρακρατηθεί. Η GSK και η AstraZeneca αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας δήλωσε ότι «οι εταιρείες ακυρώνουν τις προμήθειες, διότι η Ελλάδα δεν προσφέρει κέρδος για αυτές». Ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα εξαχθούν από εμπόρους σε πιο πλούσιες χώρες μέσω του παράλληλου εμπορίου καθώς οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες». Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου, επιβεβαίωσε τις ελλείψεις. «Θα έλεγα ότι οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά 90%. Περίπου 300 φάρμακα βρίσκονται σε πολύ αργό ανεφοδιασμό, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη».

MATRIX24