Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:κ.ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΞΓΜΔ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ«Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ»


Θέμα: Έκκληση Συλλόγου Φοιτητών ΤΞΓΜΔ προς τον καθηγητή κ. Μιχάλη Πολίτη

Προς: Αναπληρωτή Καθηγητή Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. Μιχάλη Πολίτη
Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε.

          Μια από τις μελανότερες πτυχές του αντιεκπαιδευτικού και αντισυνταγματικού νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις μετέπειτα τροποποίησεις Αρβανιτόπουλου είναι το άρθρο 8, που περιγράφει την ύπαρξη του Συμβουλίου ως ανώτατου οργάνου του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου το Συμβούλιο θα αποτελείται από...

... 11 μέλη (6 μέλη ΔΕΠ, 4 εξωτερικά και ένας φοιτητής χωρίς δικαίωμα ψήφου).
Τα τέσσερα εξωτερικά μέλη θα είναι διακεκριμένα στις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες και την οικονομική ζωή του τόπου, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στην επιχειρηματικοποίηση του Πανεπιστημίου! Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου μεταξύ άλλων είναι η χάραξη της στρατηγικής του ιδρύματος, η γενική εποπτεία και ο έλεγχος της λειτουργίας του ιδρύματος, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία και την οικονομία, η έγκριση και η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος, η έγκριση της ετήσιας λειτουργίας του ιδρύματος και τέλος ο ορισμός ή μη ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών!!!
H ρητή αναφορά στη δυνατότητα ορισμού ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ από το Συμβούλιο (Κεφάλαιο Γ’, Άρθρο 7, 8.ιγ) είναι μια απροκάλυπτη παραβίαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος (Άρθρο 16, 4): Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.
          Μέσω του νέου νόμου την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα της καθιέρωσης των Συμβουλίων ως ανώτατου διοικητικού οργάνου των Πανεπιστημίων, επιχειρείται μεθοδευμένα και εντελώς απροκάλυπτα η είσοδος επιχειρηματιών στη διοίκηση τους, την ίδια στιγμή που η φωνή της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητών και καθηγητών) θα ακούγεται όλο και λιγότερο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα, καθώς ακόμα και ο ανώτατος νόμος του κράτους, το Σύνταγμα, παραβιάζεται ολοφάνερα!
Ως Σύλλογος θεωρούμε πως οι αποφάσεις στο Πανεπιστήμιο πρέπει να λαμβάνονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα (τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους) και όχι από επιχειρηματίες που μόνο το δικό τους συμφέρον θα προασπιστούν. Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών, ο Σύλλογος τάχθηκε κατά του νέου νόμου και αποφάσισε κανείς φοιτητής του τμήματος να μην θέσει υποψηφιότητα για το Συμβούλιο, ζητώντας και από τους καθηγητές του τμήματος να πράξουν ανάλογα. Παρ’ όλα αυτά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μιχάλης Πολίτης είναι ο μοναδικός από το ΤΞΓΜΔ που έθεσε υποψηφιότητα.
          Γνωρίζουμε πως ο κ. Πολίτης, όντας ένας από τους πρώτους καθηγητές του Τμήματος, πρώην Πρόεδρός του και πρώην μέλος της Συγκλήτου, είναι ενήμερος για τα προβλήματα αυτού, έχει παλέψει για την επίλυσή τους και κατανοεί πως ο νέος νόμος θίγει τη δημοκρατική και εύρυθμη λειτουργία του. Ενδεχομένως ο κ. Πολίτης θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να προασπίσει τα συμφέροντα του Τμήματός μας μέσα από τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο.
          Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως κάποιος θέτοντας υποψηφιότητα στις εκλογές για το Συμβούλιο, ένα όργανο που καταργεί τη φοιτητική εκπροσώπηση, καλωσορίζει τους επιχειρηματίες στη διοίκηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημαίνει το τέλος του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστημίου και αντιβαίνει ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος, συμφωνεί και συνυπογράφει όλα τα παραπάνω. Ως Σύλλογος Φοιτητών του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ., καλούμε επομένως τον κ. Πολίτη να αποσύρει την υποψηφιότητά του ως τις 18 του μηνός και ώρα 14:00, οπότε και λήγει η προθεσμία απόσυρσης υποψηφιότητας, πιστεύοντας πως με την αντίσταση κατά του νέου νόμου θα ενισχύσει τα συμφέροντα του Τμήματος, και όχι με τη συμμετοχή στο Συμβούλιο και την εφαρμογή του νόμου. Ασχέτως με την τελική απόφαση του καθηγητή, οι φοιτητές είμαστε αποφασισμένοι να προασπιστούμε μέχρι το τέλος και με κάθε μέσο τα δικαιώματά μας και να αγωνιστούμε για την επιβίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου απέναντι σε όσους έχουν προασπίζονται αντίθετα συμφέροντα.