Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ....

ΚΕΡΚΥΡΑ
           Επικαιροποίηση  του αιτήματος για δημιουργία «στεγνής» θεραπευτικής μονάδας για εξαρτημένους χρήστες και για τις οικογένειες τους στην Κέρκυρα
 Με απόλυτη επιτυχία, τόσο οργανωτική, όσο και από πλευράς συμμετοχής του κόσμου, έληξε η εκδήλωση που διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα Κέρκυρας του Εθνικού ΣΥμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)
Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη το πρωί, ο  Χάρης Θεοδόσης, ο γνωστός Κερκυραίος κολυμβητής ανοιχτής θαλάσσης μεγάλων αποστάσεων, ξεκίνησε τον κολυμβητικό διάπλου από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Κέρκυρα! Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και συγχρόνως σημαντικό, αφού πραγματοποιήθηκε με στόχο...

... την προβολή και πάλι του αιτήματος δημιουργίας θεραπευτικής μονάδας στεγνού προγράμματος για εξαρτημένους χρήστες ουσιών και για τις οικογένειες  τους.
Με σύμμαχο τις πλέον κατάλληλες καιρικές συνθήκες για κολυμβητή, τερμάτισε στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνοδευόμενος πάντα από σκάφη της ΕΟΔ στελεχωμένα με το κατάλληλο δυναμικό προσφέροντας τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας στην δύσκολη και επίπονη προσπάθεια του κολυμβητή, ενώ διακριτική και η παρουσία του σκάφους του Λιμενικού. Από κοντά δεκάδες μικροί κολυμβητές «έπεσαν» στον νερό να προϋπαντήσουν τον Χαρη και μαζί με τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που τον περίμεναν έδωσαν ένα πανηγυρικό χρώμα στην υποδοχή!
Οι πρωτες του δηλώσεις αναφέρθηκαν στην σημαντική άξια του αθλητισμού ενάντια στα ναρκωτικά και ευχήθηκε το μήνυμα που έφερε η προσπάθεια του για την δημιουργία θεραπευτικής μονάδας για εξαρτημένους να έχει τους κατάλληλους αποδέχτες!

Παράλληλα στον χώρο του ΝΑΟΚ είχε στηθεί ένα όμορφο καλλιτεχνικό και αθλητικό απόγευμα:
-      Παιγνίδι επίδειξης από τους μικρούς ταλαντούχους πολίστες του ΝΑΟΚ
-      Κολυμβητική ημερίδα προαγωνιστικών τμημάτων από αθλητές των δυο Ναυταθλητικών σωματείων της πόλης, τον ΝΑΟΚ και τον Ναυσίθοο
-      Ενώ ταυτόχρονα στον όρμο της Γαρίτσας ήταν σε εξέλιξη επίδειξη αθλημάτων από την “Sakis watersports
-      Παρουσίαση εικόνων και βίντεο από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
-      Χοροί από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας
-      Επίδειξη από τμήμα του Γυμναστικού Ομίλου Κέρκυρας
-      Και όμορφα χορευτικά προγράμματα από τις μαζορέτες της Χοροκίνησης
-      Άφωνους άφησαν μικρούς και μεγάλους τα δυο αγωνιστικά σκάφη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, τα οποία με κυβερνήτες τους Κρητικό Θόδωρο και Κατσαρό Γιώργο, ανέπτυσσαν πολύ μεγάλες ταχύτητες  επιδεικνύοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες τους μέσα από δύσκολους ελιγμούς. Ενώ μετά την επίδειξη και για αρκετή ώρα κατά ομάδες μικροί και μεγάλοι επέβαιναν στα σκάφη έχοντας μια μοναδική ευκαιρία της εμπειρίας μιας βόλτας σε μεγάλες ταχύτητες!
-      Ενώ αξίζει να αναφερθούμε στον πλούσιο μπουφέ με γλυκίσματα που ετοίμασαν γονείς και κηδεμόνες κύρια, φίλοι του ΕΣΥΝ!
Για την συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης βραβεύτηκαν από τους διοργανωτές, εκτός των προαναφερόμενων σωματείων και  η Ε.Ο.Δ, ο Ιατρικός σύλλογος Κέρκυρας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός!
Τον Χάρη Θεοδόση τίμησαν για την προσπάθεια του, η Ολυμπιονίκης Μαρία Γεωργάτου εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο πρόεδρος του ΝΑΟΚ κος Σπύρος Μίχας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΑΣ Κέρκυρας κος Ψάϊλας Γιώργος, η ΠΕΠΦΑ Κέρκυρας (Γυμναστές) μεσω του κου Κάντα Δημήτρη και Φυσικά το ΕΣΥΝ με τον πρόεδρο του κο Μιχαλαρέα Ηλία. Ο Δήμαρχος Κέρκυρας κος Τρεπεκλής απουσίαζε για οικογενειακή του υπόθεση και έστειλε το μήνυμα της στήριξης της εκδήλωσης, αναμνηστικό για τον Χάρη Θεοδόση και δεξιώθηκε το βράδι την ομάδα που τον στήριξε στο πετυχημένο εγχείρημα του.
Συγκίνηση προκάλεσε η χειρονομία να τιμηθεί η μητέρα του Χάρη κα Διαμαντούλα, η οποία έλαβε από την κα Σκέμπρη την ανθοδέσμη τονίζοντας πως «στο πρόσωπό σας τιμάμε όλες τις μανάδες που οδηγούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, που τους δίνουν ό,τι καλύτερο εφόδιο μπορούν για να μορφωθούν και να είναι ισορροπημένα άτομα στην κοινωνία»
«το Πανκερκυραϊκό αίτημα  για δημιουργία θεραπευτικής μονάδας στεγνού προγράμματος για χρήστες ουσιών και των οικογενειών τους, αίτημα που από τον Δεκέμβρη του 2009 έχει κατατεθεί και στο γραφείο της τότε Κας Υπουργού και στον ΟΚΑΝΑ και σε όλα τα κόμματα της τότε βουλής παραμένει ισχυρό και επίκαιρο» τόνισε η Μαρία Βάγια, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΥΝ, γιατρός και συνέχισε: «οι 70 περίπου φορείς που στήριξαν τις εκδηλώσεις του κολυμβητικού διπαλου είναι ένα ακόμη κοινωνικό στήριγμα του αιτήματος. Το μήνυμα πρέπει να φτάσει δυνατό στα αυτιά των υπευθύνων»
Ενώ η κα Κάντα Εφη, επίσης γιατρός και μέλος του επιστημονικής Επιτροπής αναφέρθηκε στην «στεγνή» μονάδα: «είναι μια μονάδα που αποτελείται από δομές, προγράμματα και στελέχωση τέτοια που στοχεύει στην θεραπευτική αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης με ολόπλευρη στήριξη των χρηστών και των οικογενειών τους σε ψυχολογικό, ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς χορήγηση υποκατάστατων ουσιών, μέσα σε κατάλληλες συνθήκες και πολιτισμένο περιβάλλον, με εξασφαλισμένους θεσμικά τους ανάλογους πόρους και λειτουργία στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ. έχει μόνιμα αποτελέσματα γιατί στοχεύει στους λόγους που οδηγούν κάποιον στη χρήση και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του αλλά και των μελών της οικογένειάς του. Έχουμε δε αξιοζήλευτα ποσοστά επιτυχίας (>60%) που καταργούν το μύθο ότι ο τοξικομανής δε θεραπεύεται»
DSC07913-ΕΟΔ-a.jpg
Στο δια ταύτα αναφέρθηκε η Διαμαντίνα Βασιλάκη , μέλος της ΔΕ του ΕΣΥΝ και δημοτικός σύμβουλος: «Καλούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της πρόληψης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της νεολαίας, των φοιτητών, του συνδικαλιστικού κινήματος, των γονέων και όλους τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν στα ζητήματα της πρόληψης και της θεραπείας ώστε να ισχυροποιηθούν οι υπάρχουσες δομές και να ζητήσουμε από κοινού τη λειτουργία της μονάδας στεγνού θεραπευτικού προγράμματος στο νησί της  Κέρκυρας καλύπτοντας ανάγκες και της Ιόνιας Περιφέρειας αλλά και της ΒΔ Ελλάδας».
Ο κος Πέρρος Νίκος, πρ. του τοπικού παραρτήματος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Λιμενικές αρχές τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στην Ηγουμενίτσα για την άψογη συνεργασία, το πολιτιστικό γραφείο του Δήμου  Κέρκυρας για την ανταπόκριση του στην τεχνική υποστήριξη, την ΕΡΑ Κέρκυρας, το Κερκυραϊκό κανάλι και το start που συνέβαλαν στην προβολή και τον Σπύρο Γελέκα για την ευθύνη στις μουσικές επιλογές. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους δεκάδες συμπολίτες μας που βοήθησαν και ηθικά και υλικά τις εκδηλώσεις και που δεν δέχτηκαν καμιά αναφορά και προβολή θεωρώντας πως η συστράτευση στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά  δεν προσφέρεται για διαφήμιση!