Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ:Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΥΠ.ΠΟ Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ


Την Κέρκυρα επισκέφθηκε χθες η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη , η οποία συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Μωραΐτη και τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου.
Μετά τη συνάντηση με ο κος Μωραΐτης δήλωσε ότι δόθηκαν λύσεις «για το έργο του Φοίνικα με πρόσληψη προσωπικού για το ανασκαφικό έργο, για την υπογειοποίηση των κάδων, για την Αγία Αικατερίνη και το Ήχος και Φως όπου βρισκόμαστε στην εξεύρεση τόπου, για το έργο της Ιονίου Βουλής – που χρειάζεται συμπλήρωση του φακέλου και στη συνέχεια εξέταση από το ΚΑΣ – ενώ συζητήσαμε και για άλλα έργα που ζητείται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».
Τη συζήτηση επίσης απασχόλησαν τα έργα του ...
...Jessica, δηλαδή η πεζοδρόμηση της Ευγενίου Βουλγάρεως και η ανάπλαση της περιοχής από Πεντοφάναρο έως την Ιόνιο Βουλή.
Ο κ. Μωραΐτης για το Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης τόνισε ότι τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και ο Δήμος έχουν προχωρήσει σε ότι χρειαζόταν για τη σύσταση του Φορέα, και απομένει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) για τον ορισμό αντιπροσώπων και τη χρηματοδότηση. «Ανεξάρτητα της σύστασης του Φορέα έχουν γίνει πολλά βήματα και από τις δύο πλευρές για την εφαρμογή των όρων της UNESCO και επειδή πολλά ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό, δεν έχουν καμία βάση τα περί απένταξης του μνημείου της Κέρκυρας από την UNESCO», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κέρκυρας. Ο κ. Μωραΐτης ευχαρίστησε την κα. Μενδώνη για την καλή συνεργασία και τόνισε ότι θα υπάρχει στενή επαφή Δήμου και Υπουργείου για όσα συζητήθηκαν.
Αναφορικά με το θέμα της UNESCO, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι αν δει κανείς το σχέδιο διαχείρισης θα διαπιστώσει ότι πολλές υποχρεώσεις τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και του Δήμου Κέρκυρας έχουν δρομολογηθεί. Υπογράμμισε επίσης ότι «Από την πλευρά του Υπουργείου έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται έργα συνολικά 14 εκ. ευρώ, πολλά από τα οποία είναι στο Σχέδιο Διαχείρισης. Επισκέφθηκα τα έργα στην Παλαιόπολη, την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού και το Νέο Φρούριο. Εκεί θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από πλευράς Δήμου στον χώρο του πάρκινγκ για να οριστεί χώρος που θα μπουν οι σκαλωσιές για τις αναστηλωτικές εργασίας. Επίσης θα πρέπει να απομακρυνθούν τα θερμοκήπια από τον προμαχώνα, κάτω από τον Φοίνικα», είπε.
Συνεργασία Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με Γ.Γ. Πολιτισμού
Με τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου η ΓΓ Πολιτισμού είχε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για μνημεία Πολιτισμού στα Ιόνια Νησιά.
Μετά τη συνάντηση ο κος Σπύρου, όσον αφορά την Κέρκυρα, δήλωσε ότι προχωράει το έργο της αναστήλωσης του προμαχώνα Κάβο Σίδερο στο Παλαιό Φρούριο, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μελέτη και θα δημοπρατηθεί σύντομα η αναστήλωση του τείχους του ΝΑΟΚ και της παραλιακής της Γαρίτσας.
«Συζητήσαμε, επίσης, για τα Βενετσιάνινκα ναυπηγεία και για την Αψίδα στη περιοχή των Γουβιών, που ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης. Είναι ένα έργο το οποίο επιδιώκουμε να δρομολογήσουμε σε εύθετο χρόνο. Επίσης συζητήσαμε για τη Βίλα Ρόσσα, που προχωράει η ένταξή της μελέτης στο ΕΣΠΑ, ώστε αν δεν καθυστερήσουν οι διαδικασίες να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε. Επίσης συζητήσαμε για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καφέ Γυαλί και μπορώ να πω ότι το ΥΠ.ΠΟ και οι υπηρεσίες του είναι συνεργάσιμες και βοηθούν αρκούντως».
Τέλος, επεσήμανε στην κ. Μενδώνη το πρόβλημα που υπάρχει με τη γραφειοκρατική διαδικασία για παρεμβάσεις σε σπίτια του Ιστορικού Κέντρου στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ ζήτησε τη βοήθειά της στις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας».
Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη τόνισε:
«Θεωρώ ότι τα έργα τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη πηγαίνουν καλά, έχουν καλές απορροφήσεις. Η απορροφητικότητα στον τομέα του Πολιτισμού, ο μέσος όρος, είναι περίπου 35%. Υπάρχει ικανοποίηση και από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ι.Ν και από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠ.ΠΟ.
Θεωρώ ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και την καλή συνεργασία και από τις δύο πλευρές τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν».
ert.gr