Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ: "ΒΙΛΛΑ ΡΟΣΣΑ".....

Ανοικτή πρόσκληση για αξιοποίηση κτηρίου «Βίλλα Ρόσσα» στην Κέρκυρα


  Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενη (ο) να καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση του κτηρίου της «Βίλλα Ρόσσα», στην Κέρκυρα.
  Στόχος της πρόσκλησης είναι η συγκέντρωση προτάσεων, που θα συγκλίνουν στην πολιτιστική χρήση των χώρων του κτηρίου, στην καθημερινή λειτουργικότητα, την επισκεψιμότητα και την αυτοχρηματοδότηση των χρήσεων.     
  Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν...

... είτε εντύπως, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη, στις Αλυκές (Κέρκυρα – 49100) είτε ηλεκτρονικά στο pin@pin.gov.gr ή grafeio_typou@pin.gov.gr, μέχρι τις 15 Ιουνίου.
   Σημειώνεται ότι οι προτάσεις αυτές δε δεσμεύουν την Περιφέρεια ως προς την εφαρμογή τους, αποτελούν συνεισφορά στο διάλογο για την καλύτερη και χρηστικότερη αξιοποίηση του κτηρίου.
   Τέλος, σε ότι αφορά στην αυτοχρηματοδότηση των δράσεων, επιθυμητή θα ήταν και η κατάθεση οικονομικής μελέτης.




Ιστορικά του κτηρίου

H VILLA ROSSA ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1864 από τον Νικόλαο Ασπιώτη ο οποίος είχε αγοράσει το οικόπεδο. 


Μετά το θάνατό του Νικόλαου Ασπιώτη κληρονομήθηκε διαδοχικά από τους εκάστοτε απογόνους της οικογένειας.

Το 1997 αγοράστηκε από το Δημόσιο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.


Στα τέλη του 1999 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχωρεί τη VILLA ROSSA στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας με συγκεκριμένους όρους για την αποκατάσταση του κτηρίου.


Στις αρχές του 2000 η παραχώρηση αυτή γίνεται αποδεκτή έναντι 85 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό το οποίο αποπληρώθηκε το 2009, σε ετήσιες δόσεις, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας.


Το 2003 έγινε πρόταση ως προς τη χρήση της VILLA ROSSA από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία δεν τελεσφόρησε.


Διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτηρίου


Η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας είχε επαφές με καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στους οποίους εκτέθηκε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και ζητήθηκε να δώσουν κάποιες αρχικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ν.Α.


Οι επαφές και η προσπάθεια διήρκησε περίπου ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό, κλιμάκιο καθηγητών του Μετσόβιου ήρθε επανειλημμένα στην Κέρκυρα και διενήργησε αυτοψία στο κτήριο-μνημείο για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών, ώστε να αποφανθεί για τη σοβαρότητα των ζημιών και τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης καθώς επίσης και για το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να υλοποιηθούν οι άκρως αναγκαίες αυτές παρεμβάσεις.


28 Ιουλίου 2008: Eγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομ. Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του διατηρητέου κτιρίου για την εκτέλεση έργου που έχει τίτλο «Πιλοτική Έρευνα για την οικοδομική τεκμηρίωση και τη διερεύνηση της παθολογίας Μνημειακού Κτίσματος: η Βίλα Ρόσα, διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα στην πόλη της Κέρκυρας ως παράδειγμα εφαρμογής».


Στη συνέχεια υπογράφτηκε Προγραμματική Σύμβαση  μεταξύ Ε.Μ.Π. και Ν.Α. Στο κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης παρατίθενται όλοι οι οικονομικοί και οι επιμέρους όροι καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, το κόστος δε της υλοποίησης της του έργου που θα περιλαμβάνει και την παράδοση της ερευνητικής εργασίας με ολοκληρωμένα όλα τα στάδια εκτέλεσης με τα απαραίτητα σχέδια που θα τη συνοδεύουν, ανέρχεται στα 164.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ποσό το οποίο είχε υποχρέωση να καταβάλει η Ν.Α. τμηματικά σε τέσσερις δόσεις (Υπολείπεται η αποπληρωμή 80.000 ευρώ που έχει ενταχθεί στον Προϋπολογισμό). 


  27 Σεπτέμβριος 2010: Η πιλοτική έρευνα για την οικοδομική τεκμηρίωση και τη διερεύνηση της παθολογίας του κτηρίου της Villa Rossa  παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου από ειδική ομάδα καθηγητών. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από δεκατρείς καθηγητές και δεκαπέντε επιστημονικούς συνεργάτες και φοιτητές των σχολών Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του Ε.Μ.Π. και διήρκησε ενάμιση περίπου χρόνο. Κύριο αντικείμενο ήταν η συγκέντρωση και καταγραφή όλων των απαραίτητων επιστημονικών στοιχείων που θα δώσουν την δυνατότητα προσδιορισμού των μεθόδων επεμβάσεων για την αποκατάσταση του κτίσματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι για την πιλοτική αυτή έρευνα χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος με χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής αποτύπωσης και η συγκέντρωση των στοιχείων έγινε από ειδικό εργαστήριο του Ε.Μ.Π.


Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας Παναγιώτη Τουλιάτο και τους καθηγητές του Ε.Μ.Π. Κώστα Καραδήμα, Χάρη Μουζάκη, και Ειρήνη Εφεσίου.


Ειδικότερα, η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην οικοδομική τεκμηρίωση του κτηρίου μέσω της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης και της κατασκευαστικής του ανάλυσης, στα αποτελέσματα της διερεύνησης και  καταγραφής της παθολογίας του κτηρίου καθώς και στην διερεύνηση της συμπεριφοράς του κτηρίου στις φορτίσεις ώστε να προσδιοριστούν οι μέθοδοι επεμβάσεων και ενισχύσεων για την αποκατάστασή του.
Στις 23/12/2010 παρελήφθη το αντικείμενο της σύμβασης.


Χαρακτηριστικά Ερευνητικής Μελέτης (Ε.Μ.Π.) για τη «Βίλλα Ρόσσα»


  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από δεκατρείς καθηγητές και δεκαπέντε επιστημονικούς συνεργάτες και φοιτητές των σχολών Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του Ε.Μ.Π. και διήρκησε ενάμιση περίπου χρόνο. 
 Κύριο αντικείμενο ήταν η συγκέντρωση και καταγραφή όλων των απαραίτητων επιστημονικών στοιχείων που δίνουν τη δυνατότητα προσδιορισμού των μεθόδων επεμβάσεων για την αποκατάσταση του κτίσματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι για την πιλοτική αυτή έρευνα χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος με χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής αποτύπωσης και η συγκέντρωση των στοιχείων έγινε από ειδικό εργαστήριο του Ε.Μ.Π.
  Έγινε κατασκευαστική ανάλυση της παθογένειας και τρωτότητας του κτηρίου. 
στην διερεύνηση της συμπεριφοράς του κτηρίου στις φορτίσεις ώστε να προσδιοριστούν οι μέθοδοι επεμβάσεων και ενισχύσεων για την αποκατάστασή του.
Η αποτίμηση κατέδειξε ότι η κατάσταση του κτηρίου μέρα τη μέρα χειροτερεύει.
Η αποτύπωση θα έχει ως βάση τη γεωμετρική τεκμηρίωση του κτιρίου που θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας. Για την αναγνώριση και εκτίμηση των φθορών της δομής, θα χρησιμοποιηθεί μια νέα μέθοδος σάρωσης με laser. 


Συνοπτική περιγραφή του σκοπού της παρούσας εργασίας και περίληψη των κεφαλαίων


Κεφάλαιο 2
Παρατίθενται τα σεισμικά σενάρια (χρονοϊστορίες) που αφορούν την καταπόνηση της κατασκευής. Η Villa Rossa εξετάζεται για τη λειτουργία της ως «χώρος γραφείων». Ακόμη, διερευνάται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως «χώρος συνάθροισης κοινού». Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, η σπουδαιότητα του κτιρίου διαφοροποιείται με αποτέλεσμα την καταπόνησή του από ισχυρότερα σεισμικά γεγονότα.


Κεφάλαιο 3
Περιγράφεται το έδαφος θεμελίωσης του υπό εξέταση κτιρίου. Παρατίθενται στοιχεία των γεωτρήσεων, καθώς και συμπεράσματα για τις ιδιότητες του εδάφους (μηχανικές, φυσικές), καθώς και του σεισμικού υποβάθρου. Κατηγοριοποιείται το έδαφος, σύμφωνα με κανονιστικές διατάξεις. Διερευνάται το ενδεχόμενο εμφάνισης του φαινομένου της εδαφικής ενίσχυσης, για αναμενόμενες σεισμικές διεγέρσεις στην περιοχή της Villa Rossa.


Κεφάλαιο 4
Περιγράφεται το υπό εξέταση κτίριο. Παρουσιάζεται ενδεικτικά αξονομετρικό του φορέα. Ακόμη, παρατίθεται η σύσταση των τοιχοποιιών του κτιρίου, καθώς και οι φάσεις κατασκευής αυτού.


Κεφάλαιο 5
Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων μικροδονήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο εξεταζόμενο κτίριο.


Κεφάλαιο 6
Παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μετρήσεων, οι οποίες σχετίζονται με δοκίμια, τα οποία λήφθηκαν από το κτίριο. Οι εργαστηριακές δοκιμές αφορούν τη θλιπτική αντοχή οπτόπλινθων, το χημικό χαρακτηρισμό των ιστορικών κονιαμάτων, καθώς και το χημικό χαρακτηρισμό των δομικών λίθων.


Κεφάλαιο 7
Περιγράφεται η διαδικασία ανάπτυξης του λεπτομερούς αριθμητικού προσομοιώματος της κατασκευής. Αρχικά παρατίθεται η γεωμετρική απεικόνιση της Villa Rossa. Ακολούθως, περιγράφονται οι μηχανικές ιδιότητες των υλικών που αποδίδονται στο προσομοίωμα. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι συνοριακές συνθήκες αλλά και η διακριτοποίησή του προσομοιώματος.


Κεφάλαιο 8
Περιγράφεται η διαδικασία της ανάλυσης του προσομοιώματος του κτιρίου. Αναφέρονται οι φάσεις του φορέα που θα ελεγχθούν (αρχική κατάσταση – παθολογία, έλεγχος της ενισχυμένης με μεταλλικές περιδέσεις κατασκευής), καθώς και τα φορτία που καταπονούν το κτίριο (μόνιμα και κινητά). Παράλληλα, εξηγείται η διαδικασία υπολογισμού των ιδιομορφών του προσομοιώματος, καθώς και η ανάλυση της κατασκευής έναντι σεισμικών διεγέρσεων.


Κεφάλαιο 9
Στο τμήμα 9.1 του κεφαλαίου, ερμηνεύεται η παθολογία της υπάρχουσας κατασκευής. Εξετάζεται η συμπεριφορά του κτιρίου έναντι των σεισμικών σεναρίων. Τόσο για το σενάριο υιοθέτησης λειτουργίας ως «χώρος γραφείων» όσο και για την περίπτωση συνάθροισης κοινού, η κατασκευή δεν επαρκεί, έναντι των σεισμικών δράσεων. 


Το τμήμα 9.2 αφορά την εκτίμηση της αποδοτικότητας της ενίσχυσης των πεσσών και των δοκών σύζευξης της κατασκευής με μεταλλικές περιδέσεις. Η κατασκευή στις κρίσιμες διατομές των πεσσών .


Καταγραφή αστοχιών στη φέρουσα κατασκευή και πρόταση άμεσης σωστικής επέμβασης


Ανάλυση υλικών (σε εργαστήριο) από τα οποία κατασκευάστηκε το κτήριο, καθώς και μέτρηση της αντοχής.