Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ -ΣΑΜΑΡΑ:ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ

...τις εγγυητικές σας επιστολές

Να αποστείλουν επιστολές προς ΕΕ και ΔΝΤ με τις οποίες θα ανακαλούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ζήτησε από τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, ενόψει των αυριανών συναντήσεών μαζί τους, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μιάμισι ώρα μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανάκληση των εγγυητικών επιστολών ζητά ο Τσίπρας
 «Κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα. Μιλούν για συναισθηματική ψήφο και ψήφο οργής. Κάνουν λάθος. Πρόκειται για ώριμη και συνειδητή επιλογή», σημείωσε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Τσίπρας.
Και συμπλήρωσε: «Τα κόμματα του Μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας για το λαό. Από την άλλη όμως, μερικές χιλιάδες ψήφου αλλά και ο καλπονοθευτικός νόμος, μάς στερούν το δικαίωμα να...
... διεκδικήσουμε τη δεδηλωμένη. Ωστόσο η λαϊκή ετυμνηγορία καθιστά άκυρο το Μνημόνιο και άκυρες τις δεσμευτικές εντολές των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου προς Ευρώπη και ΔΝΤ».
«Τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε «παρατηρούμε μια απόλυτη ευθυγράμμιση των κομμάτων και ΜΜΕ στη γραμμή που χάραξε ο ΣΕΒ για κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ .
«Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικονωνιακά κόλπα και να σκαρφιστούν δεν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουμε από το παράθυρο όσα έφερε από την πόρτα ο λαός. Δεν μας αφορά κάτι τέτοιο».
«Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις κατστροφικές τους επιλογές, τούς καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να στείλουνε επιστολή προς ΕΕ και ΔΝΤ που να αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμέυσεις τους. Αν δεν το πράξουν τους καλώ τώρα να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».
Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε στις 2.00 το μεσημέρι την δεύτερη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Οι δύο άνδρες είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων έναν σύντομο διάλογο:
- Πρόεδρε, σε κάλεσα για να σας αναθέσω τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Εύχομαι να το επτύχετε γιατί η χώρα το έχει ανάγκη.
-Είναι μια ιστορική στιμή για την αριστερά και για το λαϊκό κίνημα αλλά και μεγάλη ευθύνη για μένα προσωπικά, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Θα είχε περισσότερες πιθανότητες η δημιουργία κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εάν θα δεχθεί τη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας».
Ακολουθούν η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στις 17.30 η αντίστοιχη με τους Οικολόγους Πράσινους και στις 19.00 με την Λούκα Κατσέλη. Ολες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.