Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με προσωπική επίθεση στον Αλ. Τσίπρα και την πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας συνόδευσε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι με το που θα παραλάβει σε λίγη ώρα τη διερευνητική εντολή από τον Κ. Παπούλια θα...

... επιδιώξει συναντήσεις και συζητήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, παραπέμποντας, πάντως, για τελική λύση στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς – όπως είπε – «θα παραλάβουμε την εντολή με σεβασμό στο Σύνταγμα και χωρίς επικοινωνιακά τρικ και θα προετοιμάσουμε την επόμενη φάση της διαβούλευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση, αν όλοι επιδείξουν τη στοιχειώδη ευθύνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή, εναλλακτικά, κυβέρνηση των δυνάμεων της Αριστεράς με τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.«Πολιτικός μικρομεγαλισμός από Τσίπρα»
Κατηγόρησε, πάντως, τον κ. Τσίπρα ότι «παραπληροφορεί»και του χρέωσε αλαζονεία και «πολιτικό μικρομεγαλισμό», ενώ υποστήριξε ότι στη χθεσινή τους συνάντηση τού είπε, σχετικά με τα περί καταγγελίας του Μνημονίου και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους, ότι «τίποτα δεν είναι μονομερές».
Ειδικά για το ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων, ο κ. Βενιζέλος είπε για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «παρερμήνευσε τις επιστολές που ζήτησαν οι εταίροι ως εκδήλωση δυσπιστίας, την οποία αναγκαστήκαμε να δεχθούμε για να μείνει όρθια η χώρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εταίροι ζήτησαν υπογραφή από όλα τα κόμματα. «Αν το είχαμε κάνει τώρα, θα είχαμε λιγότερους τζάμπα μάγκες», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι ασχολείται με τα εσωκομματικά της Ν.Δ. και τη διάσωση της παράταξής του. Κάλεσε, μάλιστα, σε προσπάθεια για αποφυγή νέου εθνικού διχασμού και περιφρούρηση της δημοκρατίας από τον κίνδυνο του εκφασισμού.«Το ΠΑΣΟΚ θα απαλλαγεί από τα βαρίδια»
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου είχε αναφορές και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Αφού σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ γιατί το θεώρησε υπεύθυνο για την κρίση», χρησιμοποίησε πρώτο ενικό μόνο για τις αλλαγές που είπε ότι θα κάνει στο ΠΑΣΟΚ και το μετέτρεψε σε πρώτο πληθυντικό («εμείς») για τη διαπραγμάτευση στα πλαίσια του Μνημονίου, το 13ο και 14ο μισθό, τα εργασιακά κτλ., σε αντίθεση με την προεκλογική περίοδο.
Φωτογράφισε ριζικές αλλαγές στη δομή και το στελεχιακό δυναμικό του Κινήματος, υποστηρίζοντας ότι «είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα για να ξαναγεννήσω την παράταξη χωρίς ταμπού, βαρίδια και συμβιβασμούς» και απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης ακόμη και σε στελέχη που έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ. «Τους έχουμε ανάγκη όλους», είπε ο κ. Βενιζέλος, δηλώνοντας «χαρούμενος που ξεκινάω από τα ποσοστά του Ανδρ. Παπανδρέου το 1974 για να ανασυστήσω τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Πηγή:www.capital.gr