Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΒΙΕNNH:ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ!

vieniΣε πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο αναδείχθηκε η Βιέννη, σύμφωνα με τον κατάλογο των 221 μητροπόλεων του κόσμου με την καλύτερη ποιότητα ζωής, που καταρτίζει κάθε χρόνο η γνωστή διεθνής εταιρία συμβούλων επιχειρηματιών «Mercer».
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η αυστριακή πρωτεύουσα κατακτά την πρώτη θέση στη ...
...σχετική λίστα (μέχρι τότε βρισκόταν στην δεύτερη), ακολουθούμενη από τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Βανκούβερ του Καναδά και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι πόλεις Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Βέρνη και Σίδνει. Η Αθήνα εντοπίζεται στη 75η θέση, ενώ τελευταία του καταλόγου είναι η Βαγδάτη.
Οι ερευνητές της «Mercer» για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής σε κάθε μία πόλη, χρησιμοποίησαν συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθενται και άλλοι παράγοντες, όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, υποδομές και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι, με έκταση 415 τ.χμ. και 1.680.000 κατοίκους, η Βιέννη καλύπτεται σε ποσοστό 56% από πράσινο, ενώ και το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά χαμηλό (8,4%), συγκριτικά με άλλες πόλεις. Από πολιτική άποψης, τονίζεται το γεγονός της «σταθερής δημοκρατίας και του λειτουργούντος και αναγνωρισμένου συστήματος δικαιοσύνης», καθώς και η έλλειψη τρομοκρατικών επιθέσεων στα τελευταία δέκα χρόνια, που δημιουργεί ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.
Ακόμα, η Βιέννη κέρδισε και άλλες διακρίσεις, καθώς ανακηρύχτηκε, για πέμπτη κατά σειρά χρονιά, ως «πρωτεύουσα των συνεδρίων», έχοντας φιλοξενήσει 160 συνέδρια, με τη δεύτερη Βαρκελώνη να έχει 135, σύμφωνα με τον  καταλόγο της στατιστικής που δημοσιεύει η «International Congress and Convention Association». Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η αυστριακή πρωτεύουσα αποτελούσε την «δημοφιλέστερη πόλη της Ευρώπης», με βάση την στατιστική της διαδικτυακής πύλης κρατήσεων «Hotel Reservation Service», ακολουθούμενη από το Παρίσι και το Λονδίνο.
 Πηγή: ΑΜΠΕ
Επιμέλεια: Ηλίας Μπαφούνης