Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

H NEA KYBEΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ

Το «μεγαλείο» του Παπανδρέου και οι Ευρωπαίοι που έχουν «ξεγράψει» την Ελλάδα
Η νέα κυβέρνηση στον ξένο ΤύποΕκθειάζοντας το «μεγαλείο» του Γιώργου Παπανδρέου και επισημαίνοντας τις γαλλογερμανικές πιέσεις ο Τύπος σε Γερμανία και Αυστρία γράφει σήμερα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.   

«Ο Σαμαράς μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση...

... έναντι των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, εξαιτίας –μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, που απείλησαν με αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό της φύλλο, κάνοντας μάλιστα λόγο για επικρατέστερο για τη θέση του πρωθυπουργού τον Λουκά Παπαδήμο. «Ο Παπανδρέου είχε πει την ημέρα της ψηφοφορίας στην βουλή ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα πράγματι παραιτείται από το αξίωμά του», συμπληρώνει. 

«Ένα πράγμα θα πρέπει να παραδεχθούμε για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η υπευθυνότητά του για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του αντιπάλου του, Αντώνη Σαμαρά», σχολιάζει από την πλευρά της η αυστριακή Kurier. «Επί δύο χρόνια ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ασκούσε αντιπολίτευση εκ βάθρων. Δεν ήταν διατεθειμένος να συμμεριστεί τα μέτρα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος και οι βουλευτές του συμπεριφέρθηκαν ως κλασικοί λαϊκιστές και έπαιξαν επιπόλαια με την επιβίωση της χώρας», αναφέρει η εφημερίδα. «Δεν θα είχε γλιτώσει τον λαό του από πολλά, εάν είχε επιδείξει ενωρίτερα διάθεση για συναίνεση;», αναρωτιέται, ενώ τονίζει το «μεγαλείο» του Παπανδρέου για την τελευταία πράξη του να αποχωρήσει. 

«Εάν η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, η οποία έχει κλονιστεί και να καθησυχάσει τις ταραγμένες αγορές θα πρέπει να καταθέσει τώρα προς κύρωση στο κοινοβούλιο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» της 26ης Οκτωβρίου γράφει η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Για πολύ καιρό οι Έλληνες πολιτικοί είχαν πιστέψει ότι οι εταίροι τους δεν θα άφηναν τη χώρα τους να καταρρεύσει, προκειμένου να μην υποστεί πλήγμα το ευρώ. Αυτή τη φορά μπορεί να πλανώνται. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ξεγράψει την Ελλάδα», τονίζει η εφημερίδα.
Newsbeast.gr