Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΙΚΑ...

...στην ΕΡΑ Αθήνας
Για τον νέο Πρωθυπουργό και την στάση της Νέας Δημοκρατίας

             Ο νέος Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος, είναι ένας άνθρωπος με κύρος στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος που μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι δηλαδή τις 19 Φεβρουαρίου, όπου θα έχουμε τις εκλογές.

            Τώρα  για πιο λόγο η ΝΔ άλλαξε στάση, θεωρώ διότι το διακύβευμα ήταν μεγάλο. Να σας θυμίσω ότι μετά την αλλοπρόσαλλη απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, για το δημοψήφισμα, κλονίστηκε συθέμελα η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ...
...ευρώ - με ότι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες πολίτες - ήταν άμεσος. Συνεπώς οι συνθήκες είχαν αλλάξει, έπρεπε να σχηματιστεί αυτή η μεταβατική κυβέρνηση, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε όρους, και θεωρώ ότι όλοι οι όροι καλύφθηκαν. Για παράδειγμα ο Γ. Παπανδρέου εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, δεύτερον η Κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή - μεταβατική Κυβέρνηση ενός συγκεκριμένου σκοπού. Θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, θα κλείσει τον προϋπολογισμό του 2011 και βεβαίως θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.


          Για το έργο της νέας κυβέρνησης και τις αντιδράσεις στη    ΝΔ

               Στέκομαι σε αυτά που είπε νέος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε σαφώς, ότι το πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης καθορίζεται από το πλαίσιο αρχών που συμφώνησαν οι Αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις 6 Νοεμβρίου, όπου αναφέρεται σαφώς, για μια μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

             Κοιτάτε η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στελέχη στη ΝΔ που πίστευαν, και πιστεύουν άλλωστε, ότι η μόνη λύση ήταν οι άμεσες εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, και όχι προσωρινές , μεταβατικές , υπηρεσιακές  - πείτε τις όπως θέλετε - κυβερνήσεις. Από κει και πέρα όμως ο Πρόεδρος του κόμματος εκτίμησε την κατάσταση, εκτίμησε ότι πράγματι ο κίνδυνος για την Ελληνική οικονομία, για την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, ήταν μεγάλος, και  πήρε την απόφαση να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση. Βλέπετε ότι τα στελέχη μας που συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση δεν είναι πολλά  και βεβαίως δεν είναι κοινοβουλευτικά  στελέχη. Γι αυτό και δεν πρόκειται περί συγκυβέρνησης.

              Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή, μεταβατική, έχει ένα περιορισμένο εύρος καθηκόντων και δεν πρόκειται να δούμε μείζονες αλλαγές, δεν πρόκειται να δούμε νομοσχέδια να έρχονται το ένα μετά το άλλο, δεν πρόκειται να δούμε νέα μέτρα, όλα αυτά θα τα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση την όποια θα αναδείξει ο Ελληνικός λαός.

               Δεν μπορεί αυτή την στιγμή, σε μια Βουλή η οποία εκλέχτηκε το 2009 και η οποία απηχεί την βούληση των Ελλήνων του Οκτωβρίου του 2009, να  στηριχθούμε για τους επόμενους μήνες η για τα επόμενα χρόνια . Είναι λάθος. Περιμένουμε λοιπόν η μεταβατική αυτή Κυβέρνηση να ολοκληρώσει την διαδικασία με την δανειακή σύμβαση, να ησυχάσουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, γιατί ήδη τώρα η παγκόσμια κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ιταλία που και εκεί τα πράγματα είναι εξόχως σοβαρά. Από εκεί και πέρα η νέα κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς ως Πρωθυπουργός πια, θα παλέψει να βγάλει τη χώρα από το τούνελ της κρίσης με τις πολιτικές που έχει ήδη εξαγγείλει από την ΔΕΘ.

     
        Για την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας

              Θα σας πω και κάτι άλλο, διότι αρκετοί πολίτες, αρχίζουν να αμφισβητούν την πρόθεση της ΝΔ να διαφοροποιηθεί από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ - ας πούμε επί παραδείγματι στο κομμάτι της φορολογίας -  σας λέγω λοιπόν ότι αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή λιγότεροι φόροι, αφορολόγητο στα 12000 ευρώ, μείωση ΦΠΑ, κλπ, θα εφαρμοστούν πλήρως. Γι αυτό και τον Φεβρουάριο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ισχυρή και μακράς πνοής. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση προσωρινή , μεταβατική, που δεν έχει νωπή λαϊκή εντολή να προχωρήσει σε τέτοιες σοβαρές διαδικασίες.

              Τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει ο Αντώνης Σαμαράς και που θα ανακουφίσουν τους Έλληνες πολίτες, και που με αυτά θεωρώ, θα ανακάμψει η οικονομία, δεν θα γίνουν αποσπασματικά και μόνα τους, αλλά θα συνοδεύονται από σημαντικές τομές και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, όπου εκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , έχει να επιδείξει ένα απόλυτο μηδέν, και βεβαίως στο κομμάτι της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας όπου και εκεί το ΠΑΣΟΚ, έχει να επιδείξει άλλο ένα απόλυτο μηδέν. Δεν μπορεί λοιπόν, μια κυβέρνηση 90 ημερών, να προχωρήσει σε όλο αυτό το πλέγμα  πολιτικών. Όχι, είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που θα πρέπει να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να έχει δύναμη.

                Η κυβέρνηση αυτή του κ. Παπαδήμου, ναι θα ηρεμήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση, διότι εδώ που φτάσαμε δυστυχώς η μόνη λύση πια για την χώρα  είναι να αποδεχτεί, την δανειακή σύμβαση, αλλά η επόμενη κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να παλέψει παρουσιάζοντας μια διαφορετική οικονομική πολιτική γιατί στον ενάμιση χρόνο του μνημονίου η πολιτική η όποια ακολουθήθηκε απέτυχε παταγωδώς και έσπρωξε την χώρα ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση και στα ελλείμματα.
            Δεν είναι δυνατόν από έναν ‘πεθαμένο’ οικονομικά πολίτη, που δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, να απαιτείς νέους φόρους και χαράτσια. Η οικονομία μας  δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει έτσι.


                                        Για το πολιτικό σύστημα

            Δικαίως οι πολίτες αγανακτούν, δικαίως οι πολίτες έχουν απαξιώσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα, διότι το πολιτικό δυναμικό που διαχειρίστηκε τις τύχες του Έθνους τα τελευταία 30 χρόνια, αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Θεωρώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει αυτή την ευκαιρία και την δυνατότητα, να περάσει δηλαδή ένα αίσθημα ελπίδας και εθνικής αξιοπρέπειας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.