Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΑΜΑΡΑΣ:ΑΠΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ...

...πανεπιστήμιο, συγκάτοικοι και το ...Μαξίμου
Κάποτε φίλοι, συμφοιτητές και συγκάτοικοι. Τώρα αντίπαλοι, επικεφαλής των δυο μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων της χώρας και από το βράδυ της Κυριακής συγκάτοικοι στη... συγκυβέρνηση.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζονται καλά. Όχι μόνο μέσα από τον πολιτικό στίβο και τα έδρανα της Βουλής. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν φίλοι από το...
... Λύκειο. Φοίτησαν στο ίδιο σχολείο που δεν είναι άλλο από το Κολέγιο των Αθηνών, ένα σχολείο της ελίτ στο Ψυχικό. 
                          Φίλοι και συμφοιτητές
Στη συνέχεια οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και πάλι στο πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτη, την δεκαετία του ’70. Ο Γιώργος σπούδαζε Κοινωνιολογία και ο Αντώνης Οικονομία.


 Πέρα από συμφοιτητές όμως ήταν και συγκάτοικοι και μάλιστα για περίπου τρία χρόνια κάνανε κολλητή παρέα και ήταν μαζί στο χαβαλέ αλλά και στα δύσκολα. Τους ένωναν οι αγώνες κατά της χούντας. Κοινό σημείο είναι όμως και το γεγονός ότι προέρχονται και οι δύο από πολιτικές δυναστείες. 

Οι δυο τους είχαν κινδυνεύσει μάλιστα να μπουν φυλακή συμμετέχοντας μαζί με περίπου 1.000 άλλους από το Αμχερστ σε καθιστική διαμαρτυρία σε αεροπορική βάση της πόλης. Ακινητοποίησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β52 όταν συνεχιζόταν ο πόλεμος με το Βιετνάμ ξαπλώνοντας στον διάδρομο. Τους συνέλαβαν όλους αλλά η τοπική φυλακή, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δεν χώραγε πάνω από τρεις και τελικά αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Στα φοιτητικά τους χρόνια ο Αντώνης φορούσε πολύ συχνά μπλε σακάκι στις εξόδους του. Ο Γιώργος προτιμούσε να φοράει μόνο τα τζιν και τα πουλοβεράκια του. Όταν τα ρούχα του απέκτησαν πια τρύπες σε γόνατα και αγκώνες, αρνήθηκε και να τα πετάξει και να τους βάλει μπαλώματα αλλά αντίθετα τα φορούσε με τις τρύπες! Κάτι που δεν αποχωριζόταν ποτέ ήταν και η κιθάρα του.

                  Οι σπουδές τους στο Αμχερστ 

Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να γίνει γιατρός. Έπειτα από μια διάλεξη του John Kenneth Galbraith, εντυπωσιάστηκε τόσο, που στράφηκε στα οικονομικά, από όπου και αποφοίτησε το 1974.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Αμχερστ για να γίνει μαθηματικός αφού είχε ικανότητες μικρού Ευκλείδη στην τριγωνομετρία. Ωστόσο αποφοίτησε στην κοινωνιολογία το 1975.  

Τα πράγματα όμως άλλαξαν! Τότε είχαν χιλιάδες λόγους για να τους ενώνουν και να κάνουν παρέα, τώρα έχουν χιλιάδες λόγους για να βρίσκονται απέναντι. 

                    Σήμερα πολιτικοί αντίπαλοι

Τριάντα τρία χρόνια μετά, το παιδί που θα γινόταν μαθηματικός, έγινε πρωθυπουργός, κι ο νεαρός που θα γινόταν γιατρός, είναι ο βασικός του αντίπαλος. Από φίλοι και συμφοιτητές έχουν γίνει πολιτικοί αντίπαλοι και μάλιστα η «κόντρα» τους κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά εκλογές και τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει λίγο ακόμα στην καρέκλα του πρωθυπουργού.
Newsit.gr