Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΣΟ ΖΥΓΙΖΕΙ ΕΝΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ;

Εκατόν πενήντα γραμμάρια, περίπου, να τ’ αφήσω; 
internet_map-Opte_Project
Ολόκληρο το Internet δε ζυγίζει παραπάνω από 50 γραμμάρια, με ζύγια του 2006. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ορισμένοι υπολογισμοί, που συμπεριέλαβαν κατ’ εκτίμηση το συνολικό βάρος όλων των κινούμενων ηλεκτρονίων, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της διακινούμενης πληροφορίας, σε οποιαδήποτε στιγμή.
Η έμπνευση για τη διενέργεια της μέτρησης ήρθε μετά την ανακοίνωση του ...
...καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστώνΤζον Κουμπιάτοβις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ότι κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο που «φορτώνεται» στη συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης Amazon Kindle, αυξάνει ανεπαίσθητα το βάρος της.
Ο Κουμπιάτοβιτς χρησιμοποίησε τη διάσημη εξίσωση E=mc2για τη σχέση μάζας και ενέργειας και εκτίμησε ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν αποθηκεύονται πληροφορίες, τα ηλεκτρόνια στη μνήμη έχουν μεν σταθερό αριθμό, αλλά αυξάνουν την ενέργειά τους και αυτή η αυξημένη ενέργεια «μεταφράζεται» σε οριακά μεγαλύτερη μάζα -δηλαδή περισσότερο βάρος.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, έγινε το επόμενο βήμα και υπολογίστηκε ότι όλο το Διαδίκτυο -με βάση τον όγκο των δεδομένων που διακινείται σε αυτό- ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Αρχικά, υπολογίστηκε ότι τα ηλεκτρόνια στο σύνολο του Internet έχουν ενέργεια περίπου 40 δισεκατομμύρια βατ και, στη συνέχεια, αυτή η ενέργεια μετατράπηκε σε βάρος 50 γραμμαρίων.
Στην πραγματικότητα, πάντως, το βάρος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, αφού οι υπολογισμοί έγιναν με βάση παρωχημένα στοιχεία του 2006, όταν υπολογιζόταν ότι στον πλανήτη μας υπήρχαν 75 έως 100 εκατομμύρια servers. Από τότε, όμως, μια σειρά από μεγάλα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft. Αν, μάλιστα, στους υπολογισμούς, εκτός από τους servers, περιληφθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του πλανήτη, που χρησιμοποιούν το Internet, τότε το βάρος του διαδικτύου τριπλασιάζεται και εξακοντίζεται στα… 150 γραμμάρια.
Έτσι, στην ευγενή παράδοση υπολογισμού τέτοιων μεγεθών, μετά το βάρος των αγγέλων και το βεληνεκές του αφρικανικού χελιδονιού, έρχεται να προστεθεί κι η μάζα του Διαδικτύου, ως πληροφορία εκ των ων ουκ άνευ, που κι αυτή, με τη σειρά της, αυξάνει κατά μέρος το βάρος της σελίδας, που την φιλοξενεί…
Πηγές: ΑΠΕ, The New York Times, Wikipedia, Pythonline.com, MontyPython.net
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος