Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

O ΣΤ ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Στ. Γκίκας: « Ελλάδα και Ρωσία διατηρούν μια ουσιαστική στρατηγική σχέση φιλίας και συνεργασίας»

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας στο πλαίσιο της Ρωσικής Εβδομάδας 2011 παρακολούθησε στο Φαληράκι την Ελληνορωσική Ημερίδα για τις προσωπικότητες του Ναύαρχου Θεόδωρου Ουσακώβ και του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Γκίκας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Επιθυμώ να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της ημερίδας, αλλά και τους εκλεκτούς ομιλητές για την πληρότητα των παρουσιάσεών τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την Ελληνορωσική φιλία και συνεργασία, η οποία έχει βαθιές ρίζες.

Γνωρίζετε, ότι η Ελλάδα και η Ρωσία διατηρούν μια ουσιαστική στρατηγική σχέση, η οποία απλώνεται σε διάφορους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η άμυνα κλπ. Η σχέση αυτή σφυρηλατείται και ενδυναμώνεται από την κοινή μας ορθόδοξη πίστη.  Θα σας πω λοιπόν, ότι στον Τομέα της Άμυνας, από τον οποίο προέρχομαι και έχω την αρμοδιότητα από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ελλάδα και Ρωσία διατηρούν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, που περιέχει κοινές εκπαιδεύσεις, ασκήσεις, ανταλλαγή εμπειριών κλπ. Μάλιστα τις ημέρες αυτές υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αθήνα και συζητά με αντιπροσωπεία του ΥΠΕΘΑ για εξοπλιστικά θέματα.

Θα ήθελα επίσης να πω, ότι η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελεί πόλο έλξης για ξένους επενδυτές. Και στο πλαίσιο αυτό, καλώ τη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά και στην Κέρκυρα, τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και των ευρύτερων υποδομών.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας μεταφέρω, ότι ως πρώην Αξιωματικός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρέτησε επί 30 χρόνια – και βεβαίως αυτό αφορά και όλους τους συναδέλφους μου – τιμώ και σέβομαι την μεγάλη προσωπικότητα του Ναύαρχου Θεόδωρου Ουσακώβ, ενός ηγέτη, του οποίου η σφραγίδα έμεινε ανεξίτηλη στην ευρωπαϊκή ιστορία και του οποίου οι ικανότητες, οι αρετές και τα επιτεύγματα διδάσκονται σε κάθε γενιά Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Βεβαίως δεν έχω να προσθέσω τίποτε στα όσα ελέχθησαν για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον άνθρωπο που δημιούργησε τη νέα Ελλάδα και που με την καθοριστική συνεισφορά του εδραιώθηκαν στέρεα τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.

Χαιρετίζω τέλος, την άφιξη του ρωσικού πολεμικού πλοίου «Τσέζαρ Κούνικοβ», καθώς και των πολλών Ρώσων επισκεπτών στην Κέρκυρα και εύχομαι να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στο νησί μας.»